diumenge, 1 de març del 2015

LA FESTA DE SANT MEDIR EL 1915



El dia 3 de març de 1915 es va aixecar un pel rúfol i ennuvolat. Potser per això a primera hora, pocs foren els barcelonins que es van desplaçar cap a l’ermita de Sant Medir. Sortosament, el dia es va aixecar i l’animació va anar augmentant de manera que cap a primera hora de la tarda l’esplanada de l’ermita era plena de gent.

Aquesta festa, com cada any, s’havia començat a preparar uns dies abans i les colles més matineres varen fer públics les activitats que tenien preparades per aquell dia. Sortien de diversos indrets de la ciutat com la colla Els novells que va començar el seu recorregut des de la Ronda Sant Antoni a tocar del carrer del Tigre i acompanyada de diverses bandes de música, com la de la Creu Roja, la del batalló de Veterans de la Llibertat i la de la Lira de Sant Medir, enfilaria cap a la plaça de Lesseps.

Una  altra sortia de la Diagonal (aleshores Arguelles) entre Pau Claris amb Passeig de Gràcia. Era la Colla Nova que acompanyada de les bandes La Moderna Gracienca i la Lira Catalana pujaria pel carrer Gran (aleshores Salmeron).

De la Travessera de Gràcia sortia la colla Els savis que mantenint el seu caire eminentment excursionista aprofitaria la jornada per a fer una bona caminada. Al so de la Banda de Barcelona arribaria a l’ermita de Collserola. Però no s’aturaria aquí sinó que continuaria l’excursió per Sant Feliu de Codines passant per Rubí, Sabadell, Castellar de n’Hug, Sentmenat, i Caldes de Montbuy. Acabarien la caminada amb un dinar a Caldes en el Balneari de Broquetes  .

Del Cercle Unió Liberal del carrer Rosal, en ple casc antic de Barcelona, sortia l’Agrupació Excursionista Unió acompanyada com les altres colles per una banda de música i voleiant aquell any una bandera nova.

De l’Ateneu de Sant Gervasi va partir la Societat Antiga de Romers de Sant Medir que a mes de les bandes de música va recórrer els carrers amb luxosos carruatges com els  landós de quatre rodes amb capota davantera i un elegant break de tipus òmnibus de quatre rodes amb seients davanters, posteriors i laterals. Tots ells  tirats per cavalls. Aquesta colla va fer un recorregut pels carrers de Sant Gervasi fins la plaça de la Bonanova des d’on va enfilar cap a l’ermita.



Les colles van recórrer pel matí els principals carrers de Gràcia i de Sant Gervasi acompanyades de bandes de música i llençant caramels. Un cop a l’ermita hi hagué un ball amenitzat per les bandes i posteriorment tots se n’anaren a dinar. 

A les cinc van retornar per la República Argentina fins al Carrer Salmeron on una multitud els esperava per recollir els caramels. En fer-se de nit,els romers van encendre unes  torxes per il·luminar el carrers, cosa que va fer la desfilada més espectacular

Després els romers s’aplegaran en diferents locals, uns a la Bohèmia Modernista, altres al Venus Esport o al Teatre Zorrilla (conegut com La Violeta) per a fer els respectius balls de fi de festa. A Sant Gervasi, en canvi el van celebrar a l’Ateneu amenitzat per la banda Joventut Harmònica. En tots ells hi hagué molta concurrència i s’allargaren fins altes hores de la matinada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada