dissabte, 3 de novembre del 2012

L'AURORA BOREAL DEL 1839

NARCÍS VIDAL I CAMPDERROS I L’AURORA BOREAL OBSERVADA A BARCELONA EL 1839

Les aurores són uns resplendors que apareixen en el cel a la nit principalment en latituds properes al pol. Se les anomena aurores per la seva semblança amb el naixement del dia i se’ls hi diu boreal si tenen lloc a l’hemisferi nord i austral si apareixen al sud. Les aurores presenten formes i colors molt variats i canvien al llarg de la nit. Poden començar amb un arc que canvia de forma, d’intensitat i de lluentor. Pot ser que es generin ones o rinxols en l’arc o que apareguin uns feixos llargs i prims de llum vertical. Poden produir franges i espirals que tremolin i es moguin en l’horitzó. Tota aquesta activitat tan espectacular pot durar pocs minuts o fins i tot algunes hores donant lloc a una varietat de colors i de formes enorme. Sovint van acompanyades d’un soroll particular que s’assembla al frec d’una peça de seda i de vegades d’una olor característica que recorda la de l’Ozò.
En aquest article recollim les dades sobre l’aurora boreal que va observar, per encàrrec de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, l’acadèmic Narcís Vidal i Campderrós a Barcelona el 22 d’octubre de 1839. Analitzem el seu contingut, tot considerant les raons d’aquest encàrrec i les interpretacions que en fa l’autor. Finalment, ens detenim a valorar la difusió de la memòria a través de la premsa tant en el camp científic com en el de divulgació.


 Narcís Vidal i Campderrós and the aurora borealis observed in Barcelona in 1839
Abstract

The aurora borealis is an intense light in latitudes near the poles. It is known as the aurora australis in the southern hemisphere. An aurora is arch-shaped and undergoes intense colour changes. It is often accompanied by a sound resembling that of silk being rubbed and emits an odour characteristic of ozone. Although an aurora usually occurs in high latitudes, it sometimes takes place in lower latitudes.
This paper focuses on the report made by Narcís Vidal i Campderrós (1792-1876), who was commissioned by the Royal Academy of Sciences and Arts of Barcelona to observe the aurora borealis on 22 October 1839 in Barcelona. The significance of the report is analyzed and its diffusion in the press is addressed.  

El text complet a  
AUSA  Vol. 25, Núm. 169 (2012): Astronomia, meteorologia i història. Punt de trobada historiogràfic. p. 541-560 
 http://www.raco.cat/index.php/Ausa/issue/view/19221/showToc

Citeu-lo com:
BARCA SALOM, Francesc X. “Narcís Vidal i Campderros i l'aurora boreal observada a Barcelona el 1839”.Ausa, vol. 25, núm. 169 (2012), 541-560.
http://www.raco.cat/index.php/Ausa/article/view/258784/346080



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada